Pages Navigation Menu

We moeten blijven filosoferen, elke dag…

‘Wat hebben we in het leven nu eigenlijk aan filosofie?’, vraag Seneca (3 v.Chr.-65 n.Chr) zich af in Brieven aan Lucilius. Alles wordt ofwel door het noodlot, ofwel door God, ofwel door het toeval bepaald. Maar als alles vaststaat of van de wil van de almachtige afhangt, wat hebben wij dan zelf nog in de melk te brokkelen? En als we een speelbal zijn van het toeval, hoe kunnen we dan nog richting geven aan ons leven?

‘Wat hiervan ook waar is,” zegt Seneca, ‘en zelfs als het allemaal waar is : gefilosofeerd moet er worden.’ De filosofie zal de determinist helpen het noodlot te aanvaarden, de gelovige leren God te volgen en de fatalist het toeval te dragen. ‘De filosofie moet ons beschermen’, oordeelt Seneca. Hoe we ook over het lot, God en het toeval denken, onze geestdrift voor de filosofie mag er niet onder lijden. Integendeel: we moeten de filosofie hoog in het vaandel houden, zodat dat ons ‘geestelijk kenmerk’ wordt. Tekst Vanno Jobse – Filosofiekalender 1 januari 2013

Op deze site willen we dagelijks blijven filosoferen over de wereld om ons heen. In commentaren, in verhalen en door beelden. Meer over Newsstream

 

Facebooktwitterlinkedinmail