Pages Navigation Menu

De gehypte en gepimpte onwerkelijkheid

Het is in de vroege 21e eeuw niet meer eenvoudig om op individuele onbevangen wijze nog iets in onze persoonlijke wereld waar te nemen. We worden daarbij niet alleen gehinderd door onze eigen beperktheid, onze eigen manier van kijken op basis van datgene dat we van waarde achten.

Dag en nacht worden we namelijk bestookt door boodschappen welke anderen uitzenden.  Overal worden we geconfronteerd met reclame: ‘koop mij, omdat het uw leven mooier, goedkoper, gemakkelijker maakt….’. Nieuws via de gedrukte en audiovisuele media:  ‘lees mij: dit gebeurt er in de wereld, wat voor u van belang is….’. Berichten via Email, Internet en Sociale media: ‘volg mij, volg mijn oordeel, reageer op wat ik (leuk) vind of wil….’.

Overal zien we beelden van de wereld die hier en nu niet de onze is: ‘kijk naar wat er daar en daar gebeurt, wat wij gefilmd hebben, wat wij u willen laten zien….’. Overal word ons verteld wat we van waarde moeten vinden: ‘kijk / luister naar wat iedereen leuk vindt, wat anderen belangrijk vinden, wat van belang is voor de samenleving, wat zijn/hun mening is….’.

De wereld die we tegenwoordig vooral zien is die van de dag en nacht door de media commercieel gehypte en gepimpte onwerkelijkheid. De druk van al die media om iets te geloven lijkt me heel wat groter dan die van de Katholieke kerk in de Middeleeuwen.

Wellicht is de dagelijkse realiteit, gewoon de wereld om jezelf heen, meer de moeite van het observeren waard. Die andere onwerkelijkheid kun je altijd een dag later wel in de krant lezen. Opeens is de rust dan terug voor de eigen beschouwing en ervaring. Wellicht ook het proberen waard in 2013.

 

Facebooktwitterlinkedinmail