Pages Navigation Menu

Nederland voert nog een antiek soort Volksraadpleging in

De Tweede Kamer heeft de afgelopen week een wetsvoorstel uit 2005 (!) aangenomen om een raadgevend referendum mogelijk te maken. Als drie honderd duizend met paspoortkopie geïdentificeerde burgers een petitie ondertekenen, kunnen we wellicht, als de Tweede Kamer er daarna ook nog mee instemt, over een politieke keuze ons advies uitbrengen. Een uiterst bewerkelijk systeem met kiesbiljetten en stembureaus.

Kijken de Tweede Kamerleden wel naar moderne ontwikkelingen? In de Verenigde Staten, de Europese Unie en Groot Brittannië is volgens Time Magazine van 11 februari al een Online petitie systeem in werking. Burgers in de VS kunnen op de website van het Witte Huis een petitie invoeren op het systeem “We the People”.  Anderen kunnen deze petities ondertekenen. De voorbeelden van maffe petities zijn legio. Maar de voorbeelden van serieuze voorstellen idem dito.

Zoals een woordvoerder van het Witte Huis aangeeft: “als grote groepen mensen uit het hele land een petitie ondertekenen, dan gaan we er toch serieus naar kijken. Blijkbaar is er iets aan de hand, waar wij ons niet van bewust van zijn”.

Wellicht moet premier Rutte de Tweede Kamer maar eens voor zijn en een website petitie –systeem “Wij Nederlanders”  bij Algemene Zaken opzetten. Voordat immers het voorstel van de Tweede Kamer door de Eerste Kamer is, zijn we zeker nog  wel weer een jaar verder.

Facebooktwitterlinkedinmail