Pages Navigation Menu

Alle schulden van Nederlanders in de toekomst bekend in Tiel?

In het politieke spel om de macht en groei tussen bestuurlijke organisaties staat informatie altijd centraal. Een mooi voorbeeld is het Bureau Kredietregistratie in Tiel. Ooit opgericht om allerlei kredietjes, zoals kopen op afbetaling, aan de onderste inkomenslagen van de samenleving te registreren om te voorkomen dat die gezinnen teveel leenden. Had je een ‘aantekening’ in Tiel, dan kreeg je nergens meer geld.

DSB bank, toen nog Postkrediet geheten, adverteerde in vroegere tijden in omroepgidsen zelfs met ‘geen registratie in Tiel’, zo bekend was dit fenomeen. Sedert enige jaren zijn daar de onbetaalde mobiele telefoonrekeningen van jongeren bijgekomen en hebben veel meer mensen met het BKR te maken. Ruzie met KPN over je telefoonrekening? BKR registreert je gelijk als wanbetaler en dan kun je zelfs bij Wehkamp niets meer bestellen.

Het BKR wil nu haar imperium fors uitbreiden. Ze willen ook alle studieleningen, huurachterstanden , achterstanden bij energieleveranciers en hypotheken in hun registers opnemen. Dan kunnen ze immers pas eindelijk gaan waken over de financiële situatie van iedere Nederlander, zo stelt directeur Peter van den Bosch. Hij krijgt echter nog te weinig medewerking van al die andere instanties.

We moeten blij zijn dat nog niet iedereen met Tiel wil samenwerken. Een dergelijke database is een volstrekte nachtmerrie voor onze privacy. Er zal door de vele registratiefouten (statistisch altijd wel een procent of vijf)  complete verwarring ontstaan over iemands financiële toestand met dramatische schaduw gevechten over waar of niet waar.

Die database zal ook een hoofdprijs zijn voor hackers van identiteitsinformatie. Nu al moet je zelf procederen bij identiteitsfraude als een auto (en dus de bekeuring) onterecht op jouw naam staat. De Chinese Cyberspionnen hoeven maar één database te hacken om zich de financiële informatie van ongeveer alle Nederlanders toe te eigenen.

Sommige dingen moet je gewoon absoluut niet willen. En wat Tiel betreft: die hele BKR organisatie kan wel worden opgeheven. Bijna alle bedrijven hebben inmiddels al hun eigen instrumenten voor kredietcontrole. Dat weten ze in Tiel ook, dus ik denk dat deze strategie de bekende vlucht naar voren is.

Facebooktwitterlinkedinmail