Pages Navigation Menu

Bankiers nog altijd buiten de realiteit

Uit de NRC van 13 maart

De grote Amerikaanse en Europese banken hebben vorig jaar meer besteed aan beloningen dan in 2011. Persbureau Reuters onderzocht de beloningen van 35 van de grootste banken. Vorig jaar betaalden zij 275 miljard euro aan hun personeel, 10 miljard meer dan het jaar ervoor. Tweederde van de banken heeft per werknemer meer betaald, al zeggen sommige dat hierbij ook vertrekpremies zijn inbegrepen. In de onderzochte groep waren ondertussen vorig jaar wel 93.000 arbeidsplaatsen verdwenen.

De gemiddelde beloning voor de 3,25 miljoen medewerkers bedroeg 87.400 euro. Bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs werd gemiddeld het meest verdiend: 310.000 euro. De beloning steeg daar met 8,8 procent.

Het Europees Parlement heeft in februari besloten dat de bonussen van bankiers in de Europese Unie beperkt moeten worden tot één jaarsalaris. Sommige Europarlementariërs zijn van mening dat regeringen die banken hebben moeten nationaliseren de salarissen moeten verlagen. Op Wall Street vinden de meeste bankiers juist dat zij vorig jaar te weinig verdiend hebben, zei een anonieme bankier van een grote Amerikaanse bank tegen Reuters.

Facebooktwitterlinkedinmail