Pages Navigation Menu

De vrije markt

 

 

 

 

 

4 april. De internationale landbouw gigant Montesanto veredelt zaden met gentechnieken. Boeren kunnen bij Montesanto geen zaad kopen, maar moeten ieder jaar zaad ‘huren’. Het zaad dat hun akkers voortbrengen blijft eigendom van Montesanto. Mocht zo’n zaadje in je tuin terechtkomen en uitgroeien tot plant dan schendt je hun patent.

Interessant is de filosofische vraag of je wereldwijd als monopolist een stuk natuur kunt bezitten. Immers met gentechnieken kun je iedere soort plant of dier een beetje veranderen en dan stellen dat die soort voortaan van jouw is. Dan zou in de toekomst zelfs alle nog te ontstane flora en fauna particulier eigendom kunnen worden.

Deze week passeerde het Amerikaanse congres een wet, welke door tegenstanders “de Wet op de bescherming van Montesanto” werd genoemd. Voortaan kun je Montesanto niet meer juridisch aansprakelijk stellen voor gezondheidsproblemen welke mogelijkerwijs ontstaan door het eten van voedingsproducten welke met hun gen-verrijkt zaad zijn gemaakt. JP

*

3 april. Internationaal wordt op allerlei terreinen ‘de vrije markt’ na verloop van tijd- door fusies en het opkopen van bedrijven- omgevormd tot een zgn. oligopolie: dat wil zeggen dat een paar bedrijven wereldwijd de dienst uitmaken. Behalve achter het valse front van de consumentenmarketing  verliezen dit soort bedrijven dan meestal hun klantgerichtheid. Ze verordonneren bijna hun eigen winstgevendheid. Voorbeelden hiervan zijn Apple, Microsoft en farmaceuten als Pfizer.

Nieuw is dat er steeds meer individuele kapitalisten komen die internationaal zeer grote spelers worden. Ons eigen KPN is inmiddels qua zeggenschap grotendeels in handen van de Mexicaanse telecombaron Carlos Slim. De Amerikaan Joe Malone heeft nu net via een Engelse dochter een bod op een belangrijk aandeel van Ziggo uitgebracht.

Na de energie maatschappen weer een sector van voormalige Nederlandse Staats- en Gemeentebedrijven die door privatisering in buitenlandse (zelfs letterlijk) particuliere handen komen. En steeds weer komt de vraag terug: wat voor voordelen hebben we achteraf aan die privatisering beleefd? JP

Facebooktwitterlinkedinmail