Pages Navigation Menu

Onderwijsbestuurders en Wetenschappers

Maandag 8 april. Voorzitter Thom de Graaf van de HBO raad publiceerde vandaag de nieuwe gedragscode voor bestuurders van HBO instellingen. Het belangrijkste in die nieuwe code is dat bestuurders voortaan verstand van Onderwijs dienen te hebben. Dan valt je mond open van verbazing en rijzen onmiddellijk de volgende vragen: hoefden bestuurders in het verleden geen verstand van hoger onderwijs te hebben? En belangrijker: wanneer worden de aanwezige  bestuurders die geen verstand van onderwijs hebben nu de laan uitgestuurd? JP

*

Dinsdag 9 april. Er bestaat een onafgesproken kongsi tussen de Media en de Wetenschap. Onderzoekers willen – onder druk van de prestatiemaatstaven van hun managers – zo snel mogelijk hun resultaten publiceren, het liefst in zo populair mogelijke vorm. Kranten en andere media zoeken altijd weer naar ‘content’, het liefst in voor hun lezers prettige te verteren vorm. En dus staan er altijd weer van die kleine artikeltjes, zoals deze week: “Je bent het zelf niet, het is je biochemie die je dik maakt” en elders: “Dik zijn is niet je eigen schuld”. Week in week uit lees je elkaar tegensprekende resultaten van onderzoek: wel of niet preventief onderzoek tegen kanker, wel of niet pillen tegen een of andere kwaal slikken en ga zo maar door. Nog erger zijn al die onverifieerbare verhalen over kwalen op internet, vaak ook zgn. gebaseerd op onderzoek.

De uitkomst van deze kongsi is dat je uiterst sceptisch komt te staan tegenover welke uitkomst van onderzoek dan ook. Het resultaat: de enige min of meer betrouwbare wijze om tussen mensen overeenstemming te verkrijgen over de aannemelijke waarheid van iets, wetenschappelijk onderzoek, is nu zelf door die publicitaire wanhoop ook nog slechts onderdeel van de algehele meningenstrijd geworden. JP

*

Woensdag 10 april. Suggestie voor een echte vorm van vaste reality-televisie op Nederland 1 op de dinsdagavond. De oplichters uit het programma ‘Opgelicht’ worden de week daarna met behulp van het publiek gezocht in het  programma ‘Opsporing verzocht’. Nog een week later dienen ze op de televisie te verschijnen voor het laatste programma op die avond: de  ‘Rijdende Rechter’. Dat zou rechtsgevoel van Antoinette Hertsenberg’s gedupeerden direct herstellen. JP

Facebooktwitterlinkedinmail