Pages Navigation Menu

Transparantie

 

 

 

 

 

 

29 april. Maatregelen om organisaties en bedrijven transparanter te maken, hebben meestal tot doel te voldoen aan formele eisen. Het inzicht van ons als burgers wordt er meestal niet beter van.  Neem nou dat register waarin we op internet kunnen nakijken of onze huisdokter gelden ontvangt van de farmaceutische industrie. Ik hoef dat helemaal niet te weten. Ik wil alleen maar dat de inspectie Volksgezondheid daar tegen optreed. Huisartsen behoren geen vergoedingen te ontvangen van leveranciers.

In dat register staat niet of mijn huisarts samen met de farmaceutische industrie onderzoeken heeft gedaan en daarover heeft gepubliceerd. Daar ben ik nou juist wel nieuwsgierig naar. Of hij zijn naam leent aan onderzoeken welke de positieve werking van geneesmiddelen aantonen. Want onderzoeken met negatieve onderzoeksresultaten worden sowieso nooit gepubliceerd. Popper’s wetenschappelijk falsificatiecriterium: negatieve onderzoeksresultaten helpen ons ook aan kennis, is immers commercieel niet erg handig.

*

30 april. Tijdens de regeerperiode van Koningin Beatrix (1980-2013) bedroeg de inflatie in Nederland: 206%. Iedere oudere werknemer kan uitrekenen dat hij in die periode geen 206% extra salaris heeft gekregen. Zijn welvaart steeg slechts omdat zijn partner ook ging werken. En zelfs met dat extra inkomen in huis daalden de lonen en salarissen als percentage van het Nationaal Inkomen. In diezelfde periode daalde ook het aandeel van de overheidsuitgaven als deel van datzelfde Nationaal Inkomen. Maar daar  had de burger dus geen voordeel bij.

De groei en een extra deel van de nationale koek gingen naar winsten voor bedrijven, uitgekeerde dividenden, betaalde rente en ontvangen huur;  naar de ‘kapitalisten’ dus. Zonder twee inkomens kunnen onze kinderen zich nauwelijks redden dat toont de praktijk van vandaag al aan.

Die scheve ontwikkeling van de verdeling van het Nationale Inkomen is alleen maar sterker geworden sedert de economische crises van 2008. Geen wonder dat er veel economen zijn die opnieuw Marx lezen. Het Marktisme roept een nieuwe vorm van Marxistisch denken op.

Facebooktwitterlinkedinmail