Pages Navigation Menu

Maximaal mobiel uitpersen

Aanbieders van mobiele telefonie maken hun produkt bewust complex. Het is niet de bedoeling dat de  ‘vrije’ consument transparant een keuze kan maken. Een doorzichtige markt in eenvormige produkten (bellen en internetten) betekent dat commercieel alleen op de laagste prijs geconcurreerd kan worden. En dat is commercieel natuurlijk niet de bedoeling.

De overstap naar een smartphone vereiste dus uitvoerige studie met behulp van diverse internetsites en gidsjes van de consumentenbond. Eenmaal bepaald hoeveel belminuten en internet MB’s voor het komende jaar vereist zullen zijn, is de volgende vraag of je zin hebt in het gedoe om je telefoonnummer naar een andere provider over te zetten, want dat bepaald mede de keuze.

Bij het maken van de uiteindelijke keuze lijkt het toch verstandig nog even in de winkel te overleggen, want die klik op bestellen op internet is toch wel erg definitief. Na langdurig wachten met een rood wachtnummerbriefje wikkel je tenslotte de zaak, zo lijkt het, tot tevredenheid af met een deskundige geduldige medewerker. Hij geeft je zelfs nog wat extra korting, zo poneert hij.

Wat hij bedoelde was dat sedert de uitvoerige studie, de abonnementen al weer veranderd zijn (dus alle vergelijkingen achterhaald). Hij impliceerde dat je het abonnement kreeg, dat zelfs nog grootschalig in de winkel stond aangeplakt (maar niet meer van toepassing). Hij regelde dat je tekende voor hetzelfde abonnement tegen een hogere prijs met hogere korting, maar uiteindelijk toch tegen een hogere maandprijs.

Ik stel me zo voor dat mobiele telefoonproviders aan afgestudeerde marketeers een extra jaar opleiding verschaffen om met complex gemaakte produkten het maximale uit een afgesloten  klantencontract te persen. Dit overkomt dus ook 10 miljoen andere mobi-consumenten, die minder op hun contracten hebben gestudeerd.

Facebooktwitterlinkedinmail