Pages Navigation Menu

Waarom de economische crisis nog lang zal duren

In een interview met Maarten van Rossem noemt de econoom Bas Jacobs de belangrijkste factoren waarom Nederland de komende jaren niet uit de crisis zal komen.

De banken, ook de Nederlandse, zitten nog altijd met grote verliesposten in hun beleggingen (met name op zakelijk onroerend goed) en kunnen, gegeven de nieuwe spelregels over vereist veiligheidskapitaal, derhalve weinig geld uitlenen aan bedrijven, hetgeen economische investeringen belemmert. Onze regering doet weinig om, zoals Obama in Amerika deed, de banken schoon schip te laten maken.

Het kabinet is er de oorzaak van dat de huizenmarkt op slot zit. Banken mogen de restschulden bij verkopen van woningen niet meefinancieren (zoals in de jaren tachtig bij de vorige huizencrisis), waardoor mensen niet meer kunnen verhuizen, zelfs niet voor hun werk. Jongeren grotendeels met tijdelijke arbeidscontracten kunnen geen hypotheek afsluiten en worden gedwongen de peperdure commerciƫle (onder-) huurmarkt op te gaan.

Door te dreigen met een in de toekomst onhoudbare overheidsschuld (economische onzin) bezuinigt het kabinet de economie steeds verder het dal in.

De bevolking (bijna voor meer dan de helft 50+ en met nu al 800.00 werklozen) trekt haar conclusies, spaart zoveel als ze kan en gebruikt die besparingen vooral om hypotheken af te lossen of op andere wijze geld op te potten, nu ook de pensioenen dagelijks worden bedreigd. De consument kiest voor veiligheid in bange dagen.

Geen krediet voor bedrijven, minder overheidsuitgaven, minder verhuizingen, minder consumentenuitgaven, blijkbaar moet alleen de verkoop van onze producten aan andere landen ons de komende jaren uit de crisis halen. Maar de andere landen, zelfs Duitsland, pogen hetzelfde. We herhalen de fouten van de jaren dertig. Maar toen was er een wereldoorlog nodig om Grote Depressie te beƫindigen.

Facebooktwitterlinkedinmail