Pages Navigation Menu

Geachte redactie van Casa Luna, radioprogramma van de NCRV

Wat een onrust vannacht op de radio met al die door elkaar babbelende en om elkaar lachende stemmen (wie is het leukst, het meest ad rem etc….)  en dan elk half uur (of korter) wel weer wat anders. Alsof we nog niet genoeg van dat soort programma’s hebben, overdag, op radio en tv. Wat een contrast met de vertrouwde, rustig pratende, stemmen van de Casa Luna presentatoren, waar je met genoegen naar luistert, zelfs als het onderwerp minder boeit.

Wie in het programmamanagement bij de omroepen denkt dat de luisteraar hier op zit te wachten op dit nieuwe format  aan het begin van de nacht? Als er echt een onderbouwde  visie achter schuilt, die ook door en door gestaafd is, dan kan ik me er bij neerleggen dat een van mijn favoriete radioprogramma’s, waar ik heel prettig de nacht mee inga, uit de ether wordt gehaald. Maar ik kan me dat haast niet voorstellen.

Wie kan me dat nu eens uitleggen? Alsof er nog steeds een –achterhaald soort- wind waait door o.a. omroepland, dat het met “het gehecht zijn aan” maar eens afgelopen moet zijn. Alsof nog steeds geloof wordt “gehecht” aan het fenomeen vernieuwing, als doel an sich. Vernieuwing is gezond, maar alleen als er daardoor aantoonbaar iets verbetert. Wie kan dat in dit geval zichtbaar verdedigen en onderbouwen?

Op dit moment zijn de vaste Casa Luna interviewers, zoals Mieke, Jurgen, Hylco, Ghislaine ….ervaren, bedreven en ongeëvenaard in het langere radio-interview, met kennis van zaken. Laten we daar iets van behouden, vooral bij aanvang van de nacht. Misschien wilden zij zelf er wel eens mee stoppen, wat ook voorstelbaar is, maar dan kan er geleidelijk plaats worden gemaakt voor nieuwe serieuze en bekwame collega’s. Kennis van zaken is een van de dingen waar het bij veel interviewers meer en meer aan ontbreekt, maar dat is een ander levensgroot journalistiek probleem.

Overigens was Ghislaine Plag weer fantastisch in het interviewen afgelopen zondag op “Schepper & Co” van Dirk de Wachter, de Belgische psychiater/therapeut. Deze hedendaagse “visionair” weet goed de vinger op de zere plek te leggen van de huidige problemen in de westerse  maatschappij. En hij zou het met bovenstaande helemaal eens zijn. Maar dat terzijde.

(Op youtube is een fragment te zien van een collega van Dirk de Wachter, gehouden op de NTR; zeer de moeite waard, en wat een heerlijk stem en (Vlaamse) uitspraak om naar te luisteren).

http://www.youtube.com/watch?v=IakTzRGxz2M

 

 

Facebooktwitterlinkedinmail