Pages Navigation Menu

Filosofische essays

 

Op Newsstream.eu  zullen voortaan met enige regelmaat filosofische essays worden gepubliceerd. De essays staan onder het menu: filosofie. De aankondiging van een nieuw essay wordt in webnotities opgenomen.

De kern van iedere filosofische denkrichting is de plaatsbepaling van de mens. In de Westerse beschaving is de afgelopen 200 jaar het kernbegrip ‘menselijke waardigheid’ centraal komen te staan, mede als uitgangspunt voor de universele (althans westerse) mensenrechten.

Een mens, iemand geboren uit 2 andere mensen, bezit menselijke waardigheid, aldus de Franse filosoof Comte Sponville. Ieder mens bezit menselijke waarde welke eerbied verdient of nog stelliger gezegd: vereist.

Wat maakt de mens zo bijzonder, dat ieder van ons waardigheid bezit, eerbied vereist? Lees verder…..

Facebooktwitterlinkedinmail