Pages Navigation Menu

Ook morele oordelen zijn waar of onwaar

Wetenschappers zijn van mening dat je de waarheid van morele oordelen niet kunt vaststellen. De academische opvatting is dat waarde oordelen altijd subjectief zijn. Ronald Dworkin (1931-2013), rechtsfilosoof op Harvard University, onderzocht deze bewering in zijn recente werk “Rechtvaardiging voor Egels”.

Natuurlijk kun je wetenschappelijke theorieën over hoe zaken werken niet vertalen naar hoe zaken zouden moeten werken. Zoals iets ‘ is’, kun je niet vertalen naar hoe iets ‘zou moeten zijn’. Maar dat betekent nog niet dat je geen waarheid zou kunnen vaststellen van morele oordelen.

Dworkin geeft het volgende voorbeeld van een morele waarheid: “..het is waar, dat je baby’s niet mag martelen”. Een wetenschapper zou dan normaliter stellen: “.. je kunt niet objectief vaststellen of het waar is dat je baby’s niet mag martelen”. Die laatste uitspraak is natuurlijk op zichzelf al weer een waarde oordeel, en wetenschappers slagen er niet in uit dit dilemma te komen. Dworkin concludeert dan ook dat je met empirische wetenschap niets kunt zeggen over de waarheid van morele oordelen. Daar is een andere methode voor nodig.

Lees dit essay verder in de rubriek filosofie

Facebooktwitterlinkedinmail