Pages Navigation Menu

De mens is slechts de gast van zijn darmbacteriën

 

“Tien procent van de cellen in ons lichaam en minder dan één procent van alle genen in het lichaam zijn echt van onszelf. De rest komt van de honderduizend miljard bacteriën, die in onze darmen leven.”, aldus de wetenschapsbijlage van NRC.

De mens is slechts een gast van de bacteriën. Al eens eerder filosofeerde ik over de enige echt onuitroeibare bewoners van de aarde sinds leven ontstond in de oersoep: de bacteriën.  Lang na het verdwijnen van de mens zullen ze nog bestaan.  Nu heeft de wetenschap zich ook echt geworpen op onderzoek naar onze gastheren.

Onze gezondheid blijkt dus in hoge mate te worden bepaald door de omvang en kwaliteit van de bacterieflora in onze darmen.  De boys daar verwerken ons voedsel tot stoffen voor ons lijf en zorgen tegelijkertijd voor de noodzakelijke afvoer van onnodige rommel. Hoe beter het voedsel voor onze darmflora (of we het nou lekker vinden of niet) hoe gezonder ze ons houden. Ook stimuleren ze in het hele lichaam allerlei enzymen om hun werk te doen om de afweer van het lichaam op peil te houden. Door ons te beschermen, beschermen ze vooral zichzelf.

Zieke mensen lijken te weinig van deze goede bacteriën, oftewel gastheren, te hebben. Maar behalve met antibiotica (die deze gastheren doodt) kunnen we er ook voor zorgen dat we weer meer goede eencelligen met  ons mee dragen door ze van de ene naar de andere mens te transplanteren. Gewoon een paar dagen vasten (goede RK gewoonte) totdat de darmen leeg zijn, en dan poep van een gezonde buurman transplanteren met een slagroomspuit.

Dit zou een goede aanzet kunnen zijn  om de kosten in de gezondheidszorg te beheersen. Een uitstekend middel  tegen obesitas  en allerlei andere kwalen. Verplicht maandelijks drie dagen vasten (ook beter voor het door de recessie krimpende huishoudbudget) en daarna een bezoek aan de poepbank van de huisarts. Tevens een nieuwe taak voor de huisartsen waaraan de minister vast wel wat extra geld wil uitgeven.

 

-

Facebooktwitterlinkedinmail