Pages Navigation Menu

Long Tweets: zebra’s en pensioenen

 

klijnsmaBij de bespreking van de nieuwe pensioenwet in de tweede kamer kwam eindelijk de politieke aap uit de economische mouw. Door de nieuwe regels moeten de huidige gigantische pensioenpotten tegen een belachelijk lage rekenrente over de komende 50 jaren worden uitgesmeerd. Dat leidt tot aanzienlijke verlaging van de jaarlijks te betalen pensioenpremies  in de publieke sector en door het bedrijfsleven.
Het effect van de feitelijke verlaging van de lopende – en in de komende 10 jaar nieuw uit te keren pensioenen wordt als een prima bijeffect gezien. Het nivelleert immers de inkomens van de ‘rijke’ ouderen ten opzichte van de inkomens van de jongere werkenden, die nog wel economisch productief zijn.

 

 

klotsHet bijna gratis geld op de financiële markten, hoe dan ook op zoek naar rendement, slaat aan alle kanten over het bijna stil liggende schip van de echte economie heen. Een nieuwe financiële crises, ook in de Eurozone, is zeker niet ondenkbaar.  Ewout Engelen heeft gelijk: de financiële schaduwelite heeft sedert 2008 nog niets geleerd. Na hun korte termijn winst, zal de zondvloed ook nu weer de gewone burgers treffen.

 

 

 

npo

Welk probleem lost staatssecretaris Dekker eigenlijk op door het monopolie van de Publieke Omroep verder uit te kleden? Of wil hij bevorderen dat nog meer reclamegelden naar de commerciële media gaan, de monopolisten van RTL, Sanoma, Talpa en Endemol? Op deze wijze sterft de publieke omroep vanzelf af. Maar dat is wellicht de bedoeling van de VVD. Met dank aan de PvdA.

 

 

 

 

zebraIn Frankrijk stopt iedereen voor een zebra, al heb je er maar een teen op gezet. In Nederland wil de overheid geen zebra’s meer als oversteekplaats, want die bieden ‘schijnveiligheid’. Wat wordt bedoeld is: niemand stopt meer voor een zebra en de politie heeft geen tijd om de verkeersveiligheid te handhaven. Het oversteken van een weg is dus in Nederland in de toekomst blijkbaar altijd voor eigen risico van de voetganger. Een nieuwe vorm van privatisering…

 

 

 

 

finpers

Als managers refereren aan hun aandeelhouders, bedoelen ze eigenlijk de financiële pers. Die willen ze vooral te vriend houden.  Die media hebben invloed op de koers van het aandeel en dat is het enige wat telt. Bij stijgende koersen en goede dividenduitkeringen zeurt geen aandeelhouder of commissaris. Bovendien is het goed voor hun eigen aandelenopties en hun naam als succesvol ‘ondernemer’.

 

 

 

 

-

Facebooktwitterlinkedinmail