Pages Navigation Menu

Nieuws heeft maar bitter weinig met de werkelijkheid te maken

nieuwsElke minuut van de dag worden we geconfronteerd met –  of zoeken we naar Nieuws, via internet, kranten, radio en tv. Wat gebeurt er in de wereld? Nieuws, iets nieuws, om onze huidige situatie even te kunnen verlaten voor een fictieve wereld. Want het Nieuws volgen is een keuze, het hoeft niet, maar is blijkbaar een behoefte.

Het Nieuws is al lang geen relatief gortdroge beschrijving meer van feiten, zoals 50 jaar geleden. Het wordt geserveerd als hapklaar informatie amusement of als intellectueel kennisvoedsel. Maar altijd met een of andere ideologische lading: zo zit de wereld in elkaar, zo werkt de wereld, volgens de nieuwsbrenger.

Nieuws hoeft ook niet actueel te zijn. De media kunnen ook de aandacht vestigen op datgene wat reeds lang aan de hand is: de problematiek van bijvoorbeeld de zieke bejaarden in verzorgingshuizen is al tien jaar tot in detail bekend. Nieuws kan ook puur politiek zijn: nieuwe belastingmaatregelen van Wiebes (die een jaar geleden al bekend waren), om de VVD aan te vallen. Nieuws wordt gespind en geframed om onze reacties en oordelen te beïnvloeden. Want we kunnen niet anders dan oordelen zodra we met nieuws geconfronteerd worden, dat oordeel volgt in een fractie van een seconde op basis van onze gevoelens. Onze reactie op nieuws is een reflectie van hoe we zelf als mens in het leven staan.

Onder grote financiële druk ( lees-, kijk- en muisklik cijfers) moeten de media steeds harder om onze aandacht schreeuwen. En dat doen ze allemaal tegelijkertijd. Nieuws is pas nieuws als het tot opwinding leidt. Er vindt veel concurrentie tussen media plaats om de Hype van de Dag te creëren.  Aandacht voor nieuws is er immers  pas als onze emoties worden beroerd, waarvan natuurlijk de belangrijkste negatief zijn: angst voor gevaar, afschuw, leedvermaak, boosheid, hebzucht of afgunst. Het is tevens de  informatie die we als dagelijkse sociale gespreksonderwerpen met vrienden en collega’s ( ‘roddel’) delen.

De druk om ‘Nieuws’ te verkopen via steeds meer media zorgt voor een informatie overload, dus berichten moeten steeds kleuriger, korter, maar ook korter door de bocht met weinig nuance, geschreven door steeds jongere, slecht betaalde en nog slechter geïnformeerde journalisten. Het beschrijft nauwelijks meer de werkelijkheid zoals die zich voordeed.

Nieuws is dus een fenomeen op zich, dat zich niets aantrekt van de feitelijke wereld. Na afloop van een paar dagen durende hype, gaat het ‘nieuwe’’ buiten de nieuwsvoorziening om gewoon verder. Die mensen met onverkoopbare huizen als gevolg van de crisis zijn er nog steeds. Op Haïti en de Filipijnen is het na de natuurrampen nog steeds een puinhoop. Die Yezedi vrouwen worden als slaaf van IS pubers nog steeds elke dag verkracht. De aardbevingsschade in Groningen is nog steeds niet gerepareerd.

Nieuws vormt dagelijks een aardige ingang om te mediteren of te mijmeren. Waarom raakt dit nieuws mij? Of de vraag: wat is er voor mij niet goed aan dit moment dat ik steeds weer naar (iets) nieuws zoek.

De wereld in al zijn oneindigheid van gebeurtenissen draait door. Het Nieuws vormt daarop slechts een momentane gemanipuleerde blik.

 

-

Facebooktwitterlinkedinmail