Pages Navigation Menu

De schijnwereld van de internetconsument

bijenkorf2Het liberale kapitalisme is een systeem geworden dat met zichzelf in tegenspraak is. Enerzijds willen bedrijven ons zo veel mogelijk spullen of diensten verkopen, anderzijds willen ze ons als werknemers zo weinig mogelijk betalen en ons het liefst helemaal niet in (zelfs niet in flexibele) dienst hebben.  Ze vergeten: geen inkomen, geen aankopen. Maar de ondernemer denkt natuurlijk: laat de concurrent maar meer betalen.

We worden de hele dag bestookt via welk medium dan ook met commerciële boodschappen. Bedrijven willen alles van ons als consument weten om ons individueel te kunnen adresseren op onze mogelijke koopwensen en hebzuchtigheid. Wie we als mens zijn daar hebben ze geen enkele belangstelling voor, dat is slechts een zaak voor laag geschoolde callcenter medewerkers, die echter alleen volgens een script met ons mogen communiceren. Als we problemen met bedrijven hebben, kennen ze ons ineens nauwelijks meer.

Juist vanwege het bedrog dat bedrijven plegen door mijn privacy te schenden en te doen alsof ze me individueel kennen ( “Goedemorgen Jack, dank je voor je eerdere order. We denken dat je ook belangstelling hebt voor…”) ben ik inmiddels volstrekt allergisch voor welke reclame dan ook. Ik ben gestopt met Facebook en Twitter. Mijn cookie wismachine draait de hele dag automatisch door. Mijn Google instellingen staan allemaal uit.  Ik delete rücksichtsloos direct alle reclame mail en wissel regelmatig van emailadres. Ik klik nooit op reclames op welke internetsite dan ook, ook al flikkeren die altijd hinderlijk in elke hoek van het scherm. Daardoor ben ik inmiddels compleet onbenaderbaar als te bestoken consument.

Het land waarin wij wonen valt niet meer samen met de schijnwereld van consumenten die bedrijven menen te zien. Laatst bezocht ik toevallig de Bijenkorf. Ik zag een wereld die niet meer bestemd is voor 90% van de gewone Nederlanders. Is het een wonder dat stressvolle vervreemding optreedt tussen onze rollen als burger, werknemer en die als consument. Of dat inmiddels vechtpartijen optreden bij uitverkopen, zoals tussen mensen met lage inkomens in Amerika en Engeland?

 

-

Facebooktwitterlinkedinmail