Pages Navigation Menu

Accepteer niet te snel een boete of straf!

foutjeTegenwoordig mag de Officier van Justitie zelf straffen opleggen op overtredingen en misdrijven waar maximaal 6 jaar (sic) gevangenisstraf op staat! Hij mag dus tegelijkertijd optreden als aanklager en als rechter. Dit moet het rechtssysteem ‘efficiĆ«nter’ maken, ook al is het lijnrecht in tegenspraak met de principeregels van de rechtsstaat.

Ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, heeft een vlammend rapport over de praktijk van deze nieuwe aanpak naar de Regering gestuurd. Van de 71.000 strafbeschikkingen in 2013 waren er 5.680 niet volgens de regels. Processen verbaal van de politie waren onduidelijk, soms was het strafbare feit niet eens omschreven. Let op: 5.680 burgers kregen dus een straf en vaak ook nog eens een strafblad, zonder dat de juiste procedures waren gevolgd. De meesten van hen zouden niet gestraft zijn als ze zich tot de rechter zouden hebben gewend. Conclusie: accepteer niet te snel een boete of een straf. Je kunt altijd de rechter om een uitspraak vragen.

Opnieuw staat Justitie weer eens behoorlijk te kijk. Minister Opstelten had lak aan de noodkreet van de Hoge Raad: hij was ‘blij met een goed rapport met die mooie titel” en complimenteerde tegelijkertijd het Openbaar Ministerie met haar professionele aanpak. Het is en blijft onvoorstelbaar dat ons parlement deze man nog altijd minister laat blijven, na alle door hem uitgesproken onwaarheden van de afgelopen jaren, zijn minachting voor het parlement (hij beantwoordt simpelweg vragen niet) en nu weer zijn minachting voor ons hoogste rechtscollege.

PS. Gelukkig heeft de Eerste Kamer deze week de enorme bezuiniging op de Rechtshulp tegen gehouden. Daardoor is ook in bovenstaande gevallen voor velen nog steeds de toegang tot de rechter via een rechtshulp advocaat mogelijk.

 

-

Facebooktwitterlinkedinmail