Pages Navigation Menu

De Grieken zijn vierkant in het pak genaaid

imagesArme Grieken. Ze zijn vierkant genaaid door de financiële wereld en door hun eigen rijke bovenlaag.

De Euro zou en moest slagen, ook de Grieken moesten meedoen. En dus kneep Europa een oogje dicht voor de economische omstandigheden in dat land. Banken stonden daarna in de rij om het land goedkoop geld te lenen. Maar toen plots de bankencrisis uitbrak in 2008 waren de Grieken opeens het stoutste jongetje van de klas. Met Wilders en de Telegraaf voorop werden alle Grieken tot uitvreters verklaard.

Het land werd financieel gered door Europa. Maar van die honderden miljarden ‘steun’ sedert 2008 is geen cent bij de Griekse bevolking terechtgekomen. De financiële steun is gebruikt om de buitenlandse banken, die Griekenland geld hadden geleend,  hun leningen mét forse rente terug te betalen. Want banken in de problemen helpen we natuurlijk wel. Daarom zien we ook geen reactie op de financiële markten nu het weer mis dreigt te gaan. De beleggers hebben immers geen centje pijn, de andere Europese landen zijn nu de schuldeisers (oftewel de burgers als belastingbetalers).

Inmiddels heeft de rijke bovenlaag in Griekenland, die verantwoordelijk was voor het economisch beleid de afgelopen twintig jaar,  haar vermogen in euro’s veilig in het buitenland kunnen stallen. Er worden bedragen genoemd van meer dan 40 miljard euro die zijn weggesluisd. Ook zij hoeven niet te boeten.

De Griekse bevolking blijft verdwaasd achter. Een officiële werkloosheid van 25%. Maar schijn bedriegt: als je wel een baan hebt, maar je krijgt je salaris niet, zoals veel Grieken, dan ben je feitelijk ook werkloos. De werkloosheid zal eerder tegen de 40% lopen. De bevolking woont al vele winters letterlijk in de kou. In de meeste flatgebouwen in Athene wordt wegens het ontbreken van olie al jaren niet meer gestookt. Bewoners zitten met dekens om in de kamer.

Nu wordt de Griekse bevolking wéér door Europa bestookt. Ditmaal omdat ze, vanzelfsprekend, massaal gestemd hebben op Tsipras van de partij Syriza, die de boven beschreven situatie aan de kaak stelde en wil pogen uit dit economisch moeras weg te komen. Hij is  immers hun enige hoop. Zijn vraag is terecht of de Grieken zich ‘horen’ te houden aan afspraken die door pure chantage tot stand zijn gekomen met medewerking van de rijke bovenlaag.

De Europese politici zullen nu de prijs gaan betalen voor de beeldvorming van de Grieken die ze zelf hebben gecreëerd. Duidelijk zal worden dat met name de Duitsers en de Nederlanders (Dijsselbloem en Rutte) hun kiezers hebben bedrogen. De Griekse schulden zullen nooit afbetaald worden (net als die van Argentinië, Brazilië, Rusland of Thailand, die in de jaren negentig door een financiële crises gingen). Het wordt de komende maanden een warboel in euroland. Want als de Grieken niet kunnen betalen, waarom zou Portugal dan wel ‘willen’ betalen? Als de Grieken de euro verlaten, waarom zou Portugal dat dan ook niet doen? Ook in dat land zijn de banken de dans ontsprongen.

Als de Europese politici te trots blijven om hun ongelijk te bekennen, als we de Grieken niet helpen, zullen wij als burgers dat economisch zelf ook weer aan den lijve ondervinden. De Europese centrale bank is bezig voor meer dan een triljard nieuwe euro’s te drukken om de Europese economie op gang te helpen.  Wellicht moet ze nog wat bijdrukken om de Griekse staatsschuld met 75% te verminderen. Dan kan dat land en haar bevolking eindelijk weer eens vooruit.

 

-

Facebooktwitterlinkedinmail