Pages Navigation Menu

Professionalisering

profSommige woorden klinken positief en daarom worden ze ook veel gebruikt. Neem het woord: professionaliseren.

Een professional is iemand die autonoom een vak, kunst of sport beoefent voor zijn beroep. Een psychotherapeut, een timmerman, een leraar, een toneelspeler. Mensen die zelf iets kunnen en hun vaardigheden ten behoeve van anderen aanwenden.

Het professionaliseren van een organisatie of instelling zou dus moeten betekenen: het verbeteren van de vaardigheden van de mensen die bij zo’n organisatie of instelling werken.

Maar in de dagelijkse praktijk betekent professionaliseren tegenwoordig: het uitoefenen van gezag en controle over de professionals via het voorschrijven van de wijze van werken van de professionals en controle over de financiƫn door bestuurders die zelf het vak niet uitoefenen. Als iemand dus stelt dat een organisatie geprofessionaliseerd moet worden, dan bedoelt hij of zij dus meestal dat de organisatie gebureaucratiseerd moet worden. Door professionals in bureaucratie.

 

-

Facebooktwitterlinkedinmail