Pages Navigation Menu

Inmiddels een vies woord: ‘Efficiency’

peter-drucker-businessman-efficiency-is-doing-things-right

De organisatiehandboeken verwoorden het begrip efficiency nog steeds op onschuldige wijze. Om je doel te bereiken moet je een effectieve strategie hebben en een efficiënte tactiek. Effectiviteit: de mate waarin je met je werkwijze je doel met de vereiste kwaliteit bereikt (de goede dingen doen). Efficiency: de optimale middelen inzetten om die effectieve strategie uit te voeren (de dingen goed doen).

De ‘efficiency verhogen’ is tegenwoordig synoniem voor bezuinigen, kosten verlagen en winst verhogen. Het is ook het motief geworden om werknemers in arbeidsintensieve beroepen op te jagen, alles moet sneller in minder tijd. Steeds vaker is het ook de reden om werknemers weer tot hersenloze slaven te maken: ieder onderdeel van het werk wordt in werkminuten verdeeld met te volgen stappen. Daardoor kunnen steeds lager opgeleide, makkelijk vervangbare, mensen worden ingezet tegen steeds lagere loonkosten en flexibele arbeidscontracten. De robotisering van de mens. Het doet sterk denken aan de uitbuitende werkwijzen van het einde van de achttiende – en begin van de negentiende eeuw. Reden waarom in die tijd vakbonden werden opgericht (sic).

Meestal leidt het monomane efficiencystreven er toe, dat de voorziene kwaliteit niet meer wordt bereikt, dus verlaag je je kwaliteitsstandaarden. Soms, die voorbeelden zie je in de Thuiszorg, wordt het gestelde doel door eisen van efficiency niet eens meer bereikt. Dan verander je het doel. Volkswagen verliet zijn doel om schone diesels te produceren. Het was immers veel efficiënter om te frauderen.

 

-

 

Facebooktwitterlinkedinmail