Pages Navigation Menu

Terreur in Parijs: een aanval op onze waarden?

waardenxDe aanval in Parijs was volgens premier Rutte een aanval op onze ‘waarden’, op onze Westerse manier van leven. Die waarden omvatten volgens hem: in je vrije tijd rustig een biertje kunnen drinken op een terrasje, of gezellig naar een concert of voetbalwedstrijd kunnen gaan. Het was een wat armzalige omschrijving van onze waarden. Hij leek een impliciete omschrijving te geven van de waarde Vrijheid: iets kunnen doen zonder willekeurig overvallen te worden door gewelddadige misdadigers.

Rutte volgde ook de Franse president: er is sprake van ‘oorlog’. Maar wat voor oorlog is dat? Zoals we in Brussel zagen: een soort spookoorlog. Je weet nauwelijks tegen wie je vecht. Maar het begrip ‘oorlog’ is een handige rechtvaardiging voor bestuurders om burgerrechten terzijde te kunnen schuiven en de regels van onze rechtsorde te omzeilen. Eigenlijk een aanval dus op onze ‘waarden’…

In de vorige weekendbijlage van de NRC werd derhalve naar aanleiding van Rutte’s politiek armoedige stellingname de vraag gesteld: wat zijn dan eigenlijk de waarden die we verdedigen. De bijlage verschafte geen enkel inzicht, behalve het principe van de Rechtsstaat als belichaming van de Verlichting. We zijn blijkbaar in onze postmoderne visies iedere verbinding met de klassieke westerse, christelijke en onze specifiek protestants-nationalistische geschiedenis kwijt geraakt. We weten nauwelijks meer voor welke ‘waarden’ we eeuwen hebben gestreden.

Wellicht is het daarom goed die waarden nog eens onder de loep te nemen, zie de column: Wat onze Westerse cultuur van waarde acht: de ideeën.

 

-

Facebooktwitterlinkedinmail