Pages Navigation Menu

Toekomstige welvaart: het aantal banen in Nederland groeit niet (2)

banen-001

 

In Nederland zijn ongeveer 8 mln banen/werkenden (fulltime en parttime). Dat aantal is de afgelopen 7 jaar niet verandert. Er zijn banen weg gevallen en er zijn banen bijgekomen. Ouderen zijn gepensioneerd, anderen zijn hun baan kwijt geraakt en werkloos. De nieuwe banen worden vooral bezet door (goedkopere) jongeren met flexibele arbeidscontracten.

Wat wel verandert is, is het soort banen. Er zijn wat banen bijgekomen voor hoger opgeleiden met een hoog salaris. Maar er zijn veel middenbanen met een boven modaal salaris (meer dan euro 34.000) verdwenen. Het meest is de werkgelegenheid gegroeid in laag betaalde banen in de dienstensector (thuiszorg, callcenters etc.)

Het aantal werklozen, circa 600.000, is de afgelopen jaren redelijk constant gebleven. Maar de samenstelling is sterk gewijzigd. Het aandeel oudere langdurige werklozen begint sterk te groeien. Als 45 jarige bankmedewerker kom je niet snel aan de slag bij een andere bank. Om ├╝berhaupt aan het werk te komen, meestal tegen een lager salaris, moet je dan concurreren met jongere sollicitanten. Bij het aantal werklozen worden niet mee geteld de mensen (veelal ouderen en vrouwen) die het zoeken naar een baan hebben opgegeven en niet meer bij het UWV staan ingeschreven. Dat zijn er volgens recente cijfers circa 80.000.

Maar er is nog wat aan de hand. Sedert 1 januari 2015 hanteert het CBS een andere definitie van werkloosheid. Je bent werkloos als je tenminste 1 uur per week werk zoekt ( was: 12 uren). Je bent niet meer werkloos als je tenminste een uur per week werkt.

Het effect van dit alles is dat we de komende jaren lagere werkloosheidscijfers zullen zien. Minder werklozen omdat je tenminste een uur per week werkt. Minder werklozen omdat ze het zoeken naar werk hebben opgegeven. Maar wel veel meer mensen die van een of andere uitkering afhankelijk zijn. Die groei zie je nu al in het aantal mensen in de bijstand.

Maar dit alles verhult niet dat de echte werkgelegenheid, die 8 mln banen, niet groeit. En dat is ook logisch. Door innovatie, vooral door informatietechnologie / internet) verdwijnen banen. Met de Uberapp heb je geen telefonistes in de taxi centrale meer nodig, met de bankapps geen baliemedewerkers meer. Voeg daar aan toe de banen die verdwijnen door nog in te voeren bezuinigingen van de overheid (dat zijn wel arbeidsintensieve banen), nu vooral via de Gemeenten, en je weet dat banen ook in de toekomst schaars zullen blijven.

 

-

Facebooktwitterlinkedinmail