Pages Navigation Menu

Toekomstige welvaart: hogere belastingen voor meer uitkeringen (4)

blauwe envellop

Er wordt de komende jaren in Nederland maar een geringe economische groei voorzien, dat geldt trouwens voor heel Europa. Er is weinig aanleiding voor bedrijven hun bestaande productiecapaciteit uit te breiden. En waar ze uitbreiden is het maar de vraag of ze dat in Nederland of Europa zullen doen.

Je ziet dan ook dat zelfs het gratis geld dat Draghi van de Europese Centrale Bank de Europese economie in pompt (60 miljard per maand) nauwelijks leidt tot investeringen door bedrijven. Alleen de ballon van de aandelenmarkten wordt verder opgeblazen.

Lage arbeidskosten en goede winsten vormen op zich geen aanleiding voor bedrijven om meer werknemers in dienst te nemen. De voortsnellende innovatie (robotisering) vraagt veel minder arbeid in de kantoren en fabrieken, dan de hightech arbeid die het creƫert.

Het aantal burgers dat nauwelijks rond kan komen zal de komende jaren snel toenemen net als in de Verenigde Staten, zelfs al zijn ze niet werkloos. De vergroting van het arbeidspotentieel door het verhogen van de pensioenleeftijd betekent nog niet dat de 60-plussers hun werk houden. Nu al zie je een grote groep zestigplussers die tussen wal (werkloos) en schip (nog geen pensioen) vallen. Zij vervallen in de bijstand en moeten daardoor in de tussenliggende periode via de Gemeente een krediet op hun eventuele eigen huis nemen.

Voeg daarbij dat de bevolking blijft groeien: door instroom van burgers uit andere EU-landen en vluchtelingen. Bijna allemaal ingezetenen die instromen aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Het totaal effect zal zijn dat een groot aantal te-weinig verdieners meer toeslagen (huur/zorg/subsidie) nodig zullen hebben, terwijl daarnaast het aantal niet- werkenden zal stijgen, waardoor meer uitkeringen moeten worden verstrekt. Dat effect is in Engeland al jaren aan de gang.

De hiervoor noodzakelijke belastingen zullen vooral door de burgers moeten worden opgebracht. Grote internationale bedrijven kunnen belastingen gemakkelijk ontwijken. Extra belasting heffen bij kleinere binnenlands opererende bedrijven zullen politici uit angst voor het verlies van werkgelegenheid niet aandurven.

Iets meer dan een jaar voor de verkiezingen delen de neoliberale partijen een belastingcadeautje uit aan de burgers. Maar de volgende lastenverzwaringen zijn al in zicht. Daarbij maakt het niet uit of de overheid nog verder bezuinigt of de belastingen verhoogt. Immers indien de overheid bezuinigt op voorzieningen, moet de burger die zelf betalen – ook een vorm van lastenverhoging, welke vooral de lagere inkomens het meest treft.

In ieder geval is duidelijk dat de vele digibeten onder de burgers alleen al extra hulp nodig hebben omdat die hogere belastingen alleen nog maar elektronisch aangegeven en betaald mogen worden.

 

-

 

Facebooktwitterlinkedinmail